Z utęsknieniem wyczekujemy wiosny zapowiadającej ogromną różnorodność dostępnych warzyw i owoców. Marząc o mających się pojawić niebawem na rynku rodzimych odmianach m.in. warzyw gruntowych, póki co raczymy kubki smakowe pierwszymi szklarniowymi sałatami, akceptując wprawdzie ich ubogi smak, jednocześnie ciesząc się, że dostarczamy naszym ciałom bombę składników mineralnych. Chwileczkę, czy na pewno nam one służą? Na warsztatach oznaczymy metodami biochemicznymi i chemicznymi zawartość azotanów i azotynów w warzywach liściastych i przekonamy się o tym, na które z nich jednak lepiej poczekać do pełni sezonu.
Prowadzący: dr Anna Podgórska, dr Monika Ostaszewska-Bugajska, mgr Klaudia Borysiuk, mgr Maria Burian, mgr Agata Wdowiak, mgr Kacper Dziewit
Dziedzina: BiologiaChemia
Kategoria wiekowa: Od 15 lat