Życiodajny tlen, który wydzielany jest przez rośliny, stanowi dla nich jednocześnie poważne zagrożenie. Reakcje chemiczne zachodzące podczas normalnego metabolizmu mogą prowadzić do przypadkowego przeniesienia elektronów na tlen i wytworzenia reaktywnych form tlenu (RFT). RFT szybko reagują z różnymi cząsteczkami powodując zmianę ich funkcjonowania, a nawet wywołując ich trwałe uszkodzenia. Z tego względu rośliny muszą stale korzystać z bardzo skutecznej broni, która ma na celu ograniczanie ilości RFT – antyoksydantów. Warsztaty będą poświęcone samodzielnym oznaczeniom aktywności związków antyoksydacyjnych. Na zakończenie wykorzystamy właściwości witaminy C i zaszyfrujemy wiadomości w postaci niewidzialnego pisma.
Prowadzący: dr Anna Podgórska, mgr Agata Tarnowska, mgr Maria Burian, mgr Klaudia Borysiuk
Dziedzina: BiologiaChemia
Kategoria wiekowa: Od 15 lat